Krill olej - trochu jiné omega kyseliny

Krill olej je stále populárnější doplněk stravy, který se získává z drobných korýšů žijících v Antarktidě a v okolí Jižního oceánu. Tento olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce, mozku a kloubů. Krill olej obsahuje také antioxidanty a astaxanthin, který mu dává charakteristickou oranžovou barvu a má protizánětlivé účinky. V tomto článku se podrobněji podíváme na výhody a nevýhody krill oleje, jak se liší od rybího oleje a jak si vybrat ten nejlepší produkt pro své potřeby.


PŮVOD KRILL OLEJE


     Krill je název pro skupinu drobných mořských korýšů, kteří patří do řádu Euphausiacea. Tito korýši jsou velmi důležitou složkou v potravních řetězcích v oceánech, neboť tvoří obrovská hejna a slouží jako potrava pro mnoho dalších mořských živočichů, jako jsou velryby, chobotnice, tučňáci a mnoho druhů ryb (plejtvák obrovský spolyká až 4000 kilogramů každý den během krmné sezóny).

    Krill se vyskytuje v oblastech chladných a umírněných moří a vytváří velká hejna nebo roje, které mohou povrch oceánu zabarvit do růžova nebo do červena. Spolu s planktonem tvoří Kril tu nejpočetnější biomasu na Zemi. Je jedním z nejsnáze dostupných obnovitelných zdrojů potravy a zároveň vynikajícím nutričním zdrojem z hlediska životního prostředí.



ZÍSKÁVÁNÍ KRILL OLEJE


     Existuje několik zdrojů krill oleje, z nichž nejčastější jsou:

Výroba z Antarktidy:

Většina krill oleje na trhu pochází z Antarktidy, kde se tito korýši vyskytují v hojných množstvích.

Výroba z jiných oblastí:

Krill se také vyskytuje v oceánech kolem Kanady a Japonska a někteří výrobci krill oleje získávají svůj krill z těchto oblastí.

Rybí olej s příměsí krill oleje:

Některé doplňky stravy obsahují směs rybího oleje a krill oleje.


     Existuje několik různých certifikátů, které mohou pomoci spotřebitelům zajistit kvalitu krilového oleje. Některé z nejznámějších certifikátů pro krilový olej jsou:


  • MSC - Marine Stewardship Council - MSC je nezávislá nezisková organizace, která se zaměřuje na udržitelnost rybolovu. MSC certifikace se vztahuje na krill, který byl zachycen v souladu se standardy udržitelnosti. To zahrnuje také ochranu dalších mořských živočichů a ochranu přírodních prostředí.

  • Friend of the Sea - Friend of the Sea je mezinárodní certifikace, která se zaměřuje na udržitelnost rybolovu a akvakultury. Tento certifikát se vztahuje na krill a zajišťuje, že byl získán v souladu s udržitelnými standardy.

  • IKOS - International Krill Oil Standards - IKOS je certifikace, která se zaměřuje na kvalitu a bezpečnost krilového oleje. Tento certifikát zajišťuje, že krilový olej je čistý, bez nežádoucích látek a má stanovenou úroveň omega-3 mastných kyselin.

  • NSF International - nezávislá organizace, která poskytuje certifikace pro mnoho různých výrobků, včetně doplňků stravy. NSF certifikace pro krilový olej zajišťuje, že výrobek splňuje stanovené standardy bezpečnosti a účinnosti.

SLOŽENÍ KRILL OLEJE


     Krill olej obsahuje zhruba 30-40% omega-3 mastných kyselin, především kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA), což jsou nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce, mozku a celkovou zdravou funkci těla. Krill olej obsahuje také fosfolipidy, které také pomáhají transportovat omega-3 mastné kyseliny do buněk a tkání. Krill olej obsahuje také antioxidanty, jako je astaxantin, který dodává oleji charakteristickou oranžovou barvu. Astaxantin je silný antioxidant, který pomáhá chránit tělo před oxidativním stresem a může také podporovat zdraví kůže a očí.


VÝHODY KRILL OLEJE


-vysoký obsah omega-3 mastných kyselin

-omega-3 mastné kyseliny vázány na fosfolipidy (tato forma vázání omega-3 mastných kyselin na fosfolipidy je považována za výhodnější pro tělo, protože fosfolipidy jsou složkou buněčných membrán a mohou být snadněji vstřebávány a využívány v těle)

-astaxantin (má antioxidačními účinky pomáhá chránit tělo před poškozením volnými radikály a má protizánětlivé účinky)


NEVÝHODY KRILL OLEJE


-vyšší cena

-obsah těžkých kovů v necertifikovaných produktech

-alergické reakce (krill je získáván z korýšů a je tedy třeba velké opatrnosti u lidí s alergií na korýše a mořské plody!)



SCHVÁLENÁ ZDRAVOTNICKÁ TVRZENÍ U KRILL OLEJE


  • Konzumace krill oleje přispívá k udržení normálního stavu mozku a normálnímu vidění.

  • Konzumace krill oleje přispívá k udržení normálních hladin triglyceridů v krvi.

  • Konzumace krill oleje přispívá ke snížení zánětlivých procesů a udržení normální funkce srdce.

  • Konzumace krill oleje přispívá k udržení normální funkce kloubů.

     Tato zdravotní tvrzení byla schválena na základě výzkumů, které ukázaly pozitivní účinky konzumace krill oleje na lidské zdraví. Nicméně, tak jako u jiných doplňků stravy, doporučuje se konzultace s lékařem nebo odborníkem na výživu, než se rozhodnete užívat krill olej jako součást svého zdravotního plánu.


Dle EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) lze dále tvrdit:

  • Kyseliny EPA a DHA přispívají normální kardiovaskulární funkci a udržování normálního krevního tlaku.

  • DHA a EPA přispívá a udržuje normální koncentraci triglyceridů v krvi 

  • DHA přispívá k normálnímu rozvoji zraku novorozence až do 1 roku života.

  • Konzumace DHA v těhotenství přispívá k normálnímu rozvoji plodu.

  • Pokud kojíte, obsah DHA v mléce přispívá k normálnímu rozvoji zraku a mozku dítěte.

  • DHA se podílí na normální funkci mozku a též vašeho zraku.

  • Přemíra Omega 6 může vést k poruchám imunitního systému.

  • EPA podporuje zdraví kloubů a vazů.

  • Nízký obsah EPA ve stravě je spojen s úzkostmi a depresí.

  • Omega 3 jsou ideální pro sportovce pro podporu celkových pozitivních efektů cvičení.


DALŠÍ ÚČINKY KRILL OLEJE DLE STUDIÍ


LIPIDOVÝ PROFIL A GLYKÉMIE

     V jedné vědecké studii byl srovnáván účinek krilového a rybího oleje na hladinu krevních lipidů, konkrétně na celkový cholesterol, triglyceridy, HDL a LDL. Krilový olej byl podáván ve čtyřech různých dávkách, a to 1g/den, 1,5g/den, 2g/den, 3g/den. Rybí olej byl podáván v jedné dávce 3g/den. Autoři během této studie zjistili následující:


  • Při příjmu krilového oleje ve všech dávkách, bylo dosaženo významného snížení hladin LDL cholesterolu cca 32-39 %, a zvýšení hladin HDL cholesterolu cca 44-59 %.

  • Při příjmu rybího oleje nebylo dosaženo významného snížení hladin LDL cholesterolu a zvýšení hladin HDL bylo pouze o 4 %.

  • Nižší dávky krilového oleje (1 a 1,5g/den) významně neovlivnili hladiny triglyceridů v krvi, avšak vyšší dávky krilového oleje (2 a 3g/den) snížily hladiny triglyceridů cca o 28 %.

  • Příjem krilového oleje měl vliv na hladiny glukózy v krvi, ovlivnil její snížení cca o 5,6-6,3 %.

  • Příjem rybího oleje snížila hladinu glukózy v krvi pouze o 3,3 %.

     Lze tedy tvrdit, že v této studii si krilový olej vedl významně lépe, ve srovnání s rybím olejem. Je třeba si uvědomit, že dávky krilového oleje, které dosáhly nejlepších výsledků byly poměrně vysoké. Účastníci studie však po tomto terapeutickém období, přijímali udržovací dávku 0,5g/den po dobu 12 týdnů. Při těchto dávkách byly hodnoty LDL, triglyceridů a glukózy nejen udržovány na snížených hodnotách, ale dokonce se podařilo dané hodnoty stále snižovat.


PREMENSTRUAČNÍ SYNDROM

     V jedné randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii publikované v roce 2003 v časopisu Alternative Medicine Review se zúčastnilo 70 žen s PMS. Účastnice dostávaly buď krilový olej nebo placebo po dobu tří cyklů. Po třech měsících užívání krilového oleje se významně snížily příznaky PMS, jako jsou například bolesti hlavy, bolesti břicha, podrážděnost a nadýmání.

     Další studie publikovaná v roce 2007 v časopise Journal of the American College of Nutrition se zaměřila na účinky krilového oleje na kognitivní funkce a symptomy PMS u žen v perimenopauze. V této studii se účastnice užívaly krilový olej nebo rybí olej po dobu tří měsíců. Po třech měsících užívání krilového oleje se snížily symptomy PMS a zlepšila se kognitivní funkce u žen v perimenopauze.

     I když jsou tyto studie poměrně malé a je potřeba více výzkumu, naznačují, že krilový olej může být užitečný při zmírňování symptomů PMS u žen. Přestože krilový olej je považován za bezpečný pro většinu lidí, měli byste se vždy poradit se svým lékařem před užitím doplňků stravy.


ARTRITIDA

     Existuje mnoho studií, které se zabývají účinky krilového oleje na artritidu. Zde jsou některé z nejzajímavějších výsledků:

V roce 2007 byla publikována studie v časopise Journal of the American College of Nutrition, ve které se účastnily osoby trpící artritidou a užívaly buď krilový olej nebo placebo po dobu 90 dnů. Účastníci užívající krilový olej vykazovali významné zlepšení v symptomatologii artritidy, včetně snížení bolesti a ztuhlosti kloubů.

Další studie, publikovaná v roce 2011 v časopise Nutrition Journal, zkoumala účinky krilového oleje na bolest a zánět u lidí s osteoartritidou. V této studii se účastníci užívali krilový olej po dobu 7 dnů a vykázali významné zlepšení v bolesti a zánětu kloubů.

V roce 2013 byla publikována meta-analýza více než 20 klinických studií v časopise PLoS One. Tato meta-analýza zjistila, že krilový olej může mít přínosy pro pacienty trpící artritidou, zejména pokud jde o snížení zánětu a bolesti.



ZÁVĚR


     V závěru lze konstatovat, že krill olej má potenciál přinést různé zdravotní výhody. Výzkumy naznačují, že přírodní omega-3 mastné kyseliny obsažené v krill oleji mohou podporovat zdraví srdce, snižovat záněty a zlepšovat kloubní pohyblivost. Dále se ukazuje, že krill olej může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, paměť a náladu.

Krill olej je také bohatým zdrojem antioxidantů, jako je astaxanthin, který pomáhá ochraňovat buňky před oxidativním stresem a podporuje zdraví kůže. Navíc, díky obsahu fosfolipidů, se krill olej lépe vstřebává v těle ve srovnání s jinými typy rybího oleje.

     Krill olej nabízí slibné zdroj omega-3 mastných kyselin a dalších živin, které by mohly přispět k celkovému zdraví člověka. Avšak další výzkum je nezbytný k potvrzení jeho přesných účinků a optimálního dávkování.



ZPRACOVAL


Mgr. DAVID ČECH

specialista na výživu a prevenci


POZNÁMKA

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.​


ODKAZY 

Odkazy a zdroje zašleme na vyžádání na mail.




Komentujte jako první